Over de tuinontwerper


Tuinontwerper Richard de Jong (kenmerken: groene vingers en een creatieve geest) zit al 22 jaar in het vak –  tien jaar als ontwerper; daarvoor was hij al twaalf jaar actief in aanleg en onderhoud. Hij volgde onder meer de Tuinacademie van Michel Lafille, werkte jaren in loondienst bij een hoveniersbedrijf en koos er een aantal jaar geleden voor om zijn hart te volgen en zijn eigen ontwerpstudio te starten.

Met NOVA Tuinen – voorheen ZelkovA –  realiseert hij sindsdien praktische, maar zeker ook bijzondere tuinontwerpen. De werkwijze van De Jong is uniek in de groenbranche, en niet alleen omdat hij digitaal en in 3D tekent. Zijn ontwerpen zijn inclusief beplantings- en verlichtinsplannen. “De meeste mensen hebben weinig verstand van planten. Daarom ontvangen klanten van mij een digitale plantenencyclopedie, uiteraard alleen gevuld met informatie over planten die ook daadwerkelijk in de tuin (gaan) groeien”, vertelt De Jong

Unieke manier van ontwerpen


De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolg en de Vlaams tuinarchitect Patrick Verbruggen zijn zijn grote voorbeelden. Daarnaast laat hij zich altijd leiden door de wensen en ideeën van de klant. “Een nieuw project start altijd met een bezoek aan de locatie en een informele ontmoeting met de klant”, vertelt De Jong. “Ik maak altijd foto’s en het liefste nog film ik de gehele tuin. Zo kan ik de buitenruimte optimaal bestuderen, inclusief de lijnen en vormen van de omliggende gebouwen, zoals het huis of bedrijfspand. Deze lijnen verwerk in mijn ontwerp, zodat binnen en buiten goed op elkaar aansluiten en de tuin rust uitstraalt. Bruikbare en mooie ontwerpen creëren die uw verwachtingen overtreffen, dat is mijn doel.”


Wilt u ook ook een bijzonder tuinontwerp?